ENSCHEDE – Een gezelschap professoren is door de Twentse schilder Joep Gierveld vereeuwigd op linnen. Opvallend hoe dit kunstwerk bijna toevallig tot stand kwam. Een scheppingsverhaal.
Het was een onopvallend plaatje in de krant. Een groep mensen wat onwennig bij elkaar. Het oogde wat geforceerd, een beetje geposeerd, en de fotografe was er zelf ook niet zo van onder de indruk. Het was een foto ter gelegenheid van een symposium op de Universiteit Twente, 1 december 2010.
De inkt van het dagblad was nog niet droog, of Joep Gierveld belde. Joep Gierveld is amateurschilder te Nijverdal, voorheen Wierden maar hij is een klein stukje opgeschoven, net de gemeentegrens over. Hij is inmiddels de 70 al gepasseerd, maar werkt nog steeds aan verbreding en verdieping van zijn oeuvre. En in dat licht was hem die foto opgevallen. Voor Joep Gierveld was het geen foto van een groepje mensen, voor zijn schildersoog stond daar een heus gezelschap.
Een kunstwerk in wording, door houding en interactie. Want juist het schilderen van gezelschappen is zijn jongste passie. „Gezelschappen hebben immers een heel andere dynamiek dan mensen alleen”, zegt de schilder die zich lang heeft toegelegd op portretten. „Naar die dynamiek ben ik op zoek: hoe verhouden mensen zich tot elkaar.”