Klapskeeleren als ultieme straatsport; Skate now, work later!

Skaten op vierwielige skates mag onder jongeren en ‘oudere jongeren’ mateloos populair zijn, de nieuwste hit wordt ongetwijfeld skeeleren. Zeker wie meer is gericht op het verbeteren van de lichamelijke conditie zal zijn of haar lichaam met een rondje skeeleren een groot plezier doen. Een nieuwe lifestyle dus. Met als ultieme kreet: Skate now, work later! Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Radio uitzending Omroep Almelo

Programma Rumoer donderdag 2 februari 2012

ALMELO – Rumoer is het wekelijkse discussieprogramma van de Twentsche Courant Tubantia, de bibliotheek Almelo en Omroep Almelo. Joep Gierveld verteld over zijn expositie in de bibliotheek Almelo. U kunt hier het fragment beluisteren.

Jan Krol onthult groepsportret van De Keerkring

BRON: Twentsche Courant Tubantia zondag 29 januari 2012 | 11:47

ALMELO – Vertrekkend bliotheekdirecteur Jan Krol onthulde zaterdagmiddag een nieuw schilderij van Joep Gierveld. De kunstenaar legde de leden van het Almelose dichtgenootschap De Keerkring vast op het witte doek.Het nieuwe schilderij maakt deel uit van een expositie van een serie portretten die Gierveld maakte van bekende streekgenoten, zoals de Almelose rechtbankpresident Henk Drewes, voormalig fluitiste Berdien Stenberg, actrice Johanna ter Steege en wijlen galeriehouder Herman Krikhaar. Het genootschap ziet de tentoonstelling als een hommage aan Gierveld. „Zijn portretten zijn prachtig, we vonden het jammer om alleen het schilderij van ons te laten zien. Gierveld verdient een hommage”, aldus Gerard Haverkort van het genootschap. Heldeweg vult aan: „Jan Krol was degene die ons dichtgenootschap onderdak bood in het leescafé, voor onze activiteiten. Omdat Jan maandag vertrekt als directeur, wilden we hem, nu het nog kan, de kans bieden het schilderij te onthullen.”

Joep Gierveld met enkele van de portretten die hij maakte van bekende Almeloërs. Foto Wouter Borre

Joep Gierveld met enkele van de portretten die hij maakte van bekende Almeloërs. Foto Wouter Borre

Professoren vereeuwigd op linnen

UT – Nieuws: Geplaatst door redactie op do. 10-02-2011

Studievereniging Arago vierde in op 1 decemer 2010 haar veertigjarig bestaan met het congres ‘Everything is Possible?!’. Voor Dagblad Tubantia werd een foto gemaakt van de sprekers: stuk voor stuk topwetenschappers. Dit plaatje inspireerde schilder Joep Gierveld (73) uit Nijverdal om het gezelschap te vereeuwigen op linnen.

Ingrid Szwajcer
Gierveld heeft een succesvolle carrière achter de rug in de reclamewereld. Jarenlang was hij verantwoordelijk voor campagnes voor automerken als Saab en Audi, maar ook voor Domo-vla. Op zijn 54ste zette hij de succesvolle schaatsfabriek RAPS op. In zijn vrije tijd is Joep bezig met zijn grote passie portrettekenen en -schilderen. ‘Wanneer iemand zich laat portretteren, wordt hij gezien door het oog van de schilder. Dat is anders dan de allesziende lens van een camera,’ aldus Gierveld.

Wat hem opviel aan de foto van de professoren? ‘Het zijn hooggeleerde mensen die op een onbewaakt ogenblik – zich niet bewust van hun status – als gewone mensen een beetje onbevangen bij elkaar staan. Zonder het decorum van de zwarte toga. Dat contrast raakte mij,’ legt de schilder uit. ‘Daarom zijn de gezichten en de lichaamshoudingen precies als op de foto. Ik heb echter wel mijn eigen detaillering toegevoegd. Boven in het schilderij het heb ik het lustrumcongres van Arago benoemd en daarbij in een klassieke lettering de titulatuur van de professoren geschilderd om de status van het gezelschap aan te geven. Ook heb ik de rode omgeving (de stoeltjes van de collegezaal in de Waaier red.) vervangen door een rustige kleur waardoor de titulatuur mooi uitkomt. Dit schilderij is voor mij een weg ergens naartoe want ik wil doorgaan met het schilderen van gezelschappen. De verschillen tussen mensen en de interactie vind ik boeiend,’ legt hij uit.

Gierveld vertelt dat hij veel bewondering heeft voor de door hem geportretteerde professoren en volgt de ontwikkelingen in de nanotechnologie met grote belangstelling. ‘Nanotechnologie leert ons naar binnen kijken, naar het allerkleinste. Ik heb eens een presentatie van Albert van den Berg bijgewoond. Dat hij zo makkelijk over zo’n moeilijk onderwerp kan vertellen en daarbij iedereen inzicht kan geven, vind ik heel bijzonder!’

En waar kunnen we het doek van twee meter breed bij 1,60 hoog bewonderen? ‘Het staat nu in mijn atelier. Ik zou het leuk vinden als het ergens zou hangen waar mensen het waarderen en er met plezier naar kijken. Misschien wel bij studievereniging Arago,’ bedenkt Gierveld zich ineens. ‘Hebben zij een eigen ruimte? Zij zouden het schilderij best een tijd mogen lenen, maar het blijft wel mijn eigendom.’

Professoren vereeuwigd op linnen

Professoren vereeuwigd op linnen

De dynamiek van gezeldschappen

ENSCHEDE – Een gezelschap professoren is door de Twentse schilder Joep Gierveld vereeuwigd op linnen. Opvallend hoe dit kunstwerk bijna toevallig tot stand kwam. Een scheppingsverhaal.

Het was een onopvallend plaatje in de krant. Een groep mensen wat onwennig bij elkaar. Het oogde wat geforceerd, een beetje geposeerd, en de fotografe was er zelf ook niet zo van onder de indruk. Het was een foto ter gelegenheid van een symposium op de Universiteit Twente, 1 december 2010.

De inkt van het dagblad was nog niet droog, of Joep Gierveld belde. Joep Gierveld is amateurschilder te Nijverdal, voorheen Wierden maar hij is een klein stukje opgeschoven, net de gemeentegrens over. Hij is inmiddels de 70 al gepasseerd, maar werkt nog steeds aan verbreding en verdieping van zijn oeuvre. En in dat licht was hem die foto opgevallen. Voor Joep Gierveld was het geen foto van een groepje mensen, voor zijn schildersoog stond daar een heus gezelschap.

Een kunstwerk in wording, door houding en interactie. Want juist het schilderen van gezelschappen is zijn jongste passie. „Gezelschappen hebben immers een heel andere dynamiek dan mensen alleen”, zegt de schilder die zich lang heeft toegelegd op portretten. „Naar die dynamiek ben ik op zoek: hoe verhouden mensen zich tot elkaar.”

De dynamiek van gezeldschappen