Welkom

Joep Gierveld vraagt aandacht voor het analfabetisme


Twentsche-Courant-Tubantia ‘Hoop is juist iets dat je moet delen’

door Herman Haverkate

Joep Gierveld veilde zestien schilderijen voor het goede
doel. Het verbindende woord is ‘hoop’.
“Het idee is belangrijker dan de paneeltjes zelf.”

Nijverdal
Precies 64 Nederlanders, in alle rangen en standen, stuurde hij een stukje van zijn schilderijen. Voorzien van een handtekening – en soms een kleine boodschap- kreeg Joep Gierveld uit Nijverdal ze allemaal terug. Op twee na dan: die voor Pauw en Witteman. “De stukjes die voor hen bestemd waren, heb ik blauw geschilderd. Heel teleurstellend, heb ik ze geschreven, dat twee rode makkers mij zo’n blauwtje hebben laten lopen.”

De schilderijen van Gierveld, oud-reclameman en al jarenlang een fanatieke schilder, worden dinsdag geveild. De opbrengst is bestemd voor een goed doel: de bestrijding van de laaggeletterdheid in Nederland. “Het zijn er zestien geworden. Zestien abstracte kleurstudies met als enig herkenbaar motief het woord ‘Hoop’.

Elk schilderijtje bestaat uit vier stukjes met daarop de handtekening van een van de 64 door mij benaderde Nederlanders. Hun deelname is essentieel. Belangrijker dan de schilderijen zelf. Hoop is iets dat je moet delen. Dat laat je op deze manier op een basale manier zien. Ik vind in dit geval het idee ook groter dan de afzonderlijke paneeltjes zelf. Hoop bieden: dat is wat ik met dit project wil tonen. Te veel mensen in dit land worstelen nog met het feit dat ze anafalbeet zijn.”

De reacties kreeg hij uit het hele land. Van minister Eberhard van der Laan (van integratie) en prinses Laurentien (voorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven), tot acteur Jeroen Krabbé en cabaretier Herman Finkers. De meest aangrijpende kwam van oud-Almeloër Herman Krikhaar. Hij overleed in januari, maar was nog wel in staat te reageren. “De duif die hij achter op het hem toegezonden stukje schilderde, is het laatste wat hij heeft gemaakt.”

De zestien Hoop-schilderijen van Gierveld worden dinsdag geveild bij café-restaurant Zandwijk in Vriezenveen, na afloop van een lezing door nano-technoloog Albert van den Berg. De lezing begint om 20.00 uur, de veiling vindt plaats om 21.30 uur. Heracles-voorzitter Jan Smit treedt op als veilingmeester, Anne van de Meiden spreekt een aantal korte overwegingen uit.